Sernik gotowany

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Masa serowa

  • 1 kg twarogu sernikowego Mlekpol
  • 4 jaja
  • 200g masła Łaciate Mlekpol
  • 3 budynie śmietankowe po 70g
  • 200g cukru

Polewa

  • 100g masła Łaciate Mlekpol 5 łyżek cukru 6 łyżek kakao 3 łyżki mleka Łaciate

Spód ciasta

  • 400g herbatników

Przygotowanie

Przygotowanie spodu ciasta

Układamy herbatniki w foremce o wymiarach 34x36



Przygotowanie masy serowej

Do miski dodajemy twaróg i jajka i dokładnie mieszamy. Następnie rozpuszczamy masło i cukier w garnku. Do rozpuszczonego masła dodajemy twaróg i rozpuszczone budynie w mleku i intensywnie mieszamy aż masa zgęstnieje. Następnie połowę masy wykładamy na spód ciasta i przykrywamy herbatnikami i na to kładziemy resztę masy serowej i znów herbatniki.



Przygotowanie polewy

Rozpuszczamy w rondelku masło i cukier i następnie dodajemy mleko i kakao. Mieszamy wszystko do jednolitej konsystencji i wylewamy na wierzch sernika.



Wskazówki

Najlepiej pozostawić ciasto na cały dzdzień w lodówce wtedy najlepiej smakuje.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.