Makowiec świąteczny gwiazda

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto drożdżowe:

  • 75 g masła Mazurski Smak
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 200 ml mleka Mazurski Smak 3,2%
  • 100 g drobnego białego cukru
  • 1 opakowanie 16 g cukru waniliowego z ziarnami wanilii
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 średnie jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 150 g trzykrotnie zmielonego maku
  • 2 łyżki miękkiego masła Mazurski Smak
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów włoskich
  • 50 g drobno pokrojonych migdałów
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 2 - 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 białka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • cukier puder lub lukier do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Masło roztop w rondelku i ostudź.

Przygotuj rozczyn drożdżowy: drożdże wykrusz do miski, dodaj 3 łyżki letniego mleka, 1 łyżkę cukru, 3 łyżki mąki. Całość zamieszaj i odstaw na 10 minut aby drożdże podrosły. Gdy zaczyn urośnie dodaj do niego resztę cukru, resztę mleka, jajka, żółtka, szczyptę soli i stopniowo dodawaj mąkę.
Zagnieć ciasto na gładką masę. Gdy składniki się połączą dolej ostudzone masło i dokładnie wyrabiaj na gładkie ciasto.
Odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość.



Krok 2

Dno tortownicy o średnicy 26 -28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wsyp mak do miski i zalej wrzątkiem tak, aby woda była 1 cm wyżej niż warstwa maku.
Zamieszaj i odstaw do przestygnięcia.
Gdy mak wystygnie odsącz go przez gazę lub lnianą ściereczkę, następnie dodaj do niego miękkie masło, orzechy, migdały miód oraz skórkę pomarańczową. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Delikatnie połącz je z masą makową.



Krok 3

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na stolnicę.
Jeśli ciasto bardzo się klei podsyp je mąką i zagnieć, a następnie podziel na dwie równe porcje. Każdą porcję ciasta rozwałkuj na kształt koła o średnicy około 24 cm. Pierwszy placek ułóż w tortownicy rozłóż na nim równomiernie masą makową zostawiając czyste brzegi. Następnie brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem. Całość przykryj drugim plackiem ciasta delikatnie dociskając brzegi. Włóż ciasto do lodówki na 15 -20 minut.





Krok 4

Ustaw temperaturę piekarnika na 170 ºC (grzanie góra - dół).
Schłodzone ciasto natnij jak tort na 16 kawałków, ale nie przecinaj do końca, środek powinien zostać nie ruszony.
W ten sposób otrzymasz 16 ramion gwiazdy.
Każde ramię ciasta skręcaj na zmianę trzykrotnie jedno w prawą stronę, a drugie w lewą i tak po kolei, aż wszystkie ramiona ciasta będą skręcone. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem.



Krok 5

Wstaw makowiec do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, aż wyraźnie się zarumieni i nabierze złocisto brązowego koloru. Gotowy makowiec wystudź w formie, gdy przestygnie oprósz cukrem pudrem lub oblej lukrem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.