Pizza stromboli to zawijane ciasto, które stanowi ciepłą przekąskę imprezową. Możemy dodać do niej składniki jakie tylko lubimy na tradycyjnej pizzy.
Osób: 2-4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Przygotowujemy sos. Czosnek drobno siekamy. Na oliwie szklimy czosnek. Wlewamy przecier pomidorowy. Dodajemy zioła, sól. Dusimy całość na małym ogniu przez 20 minut,aż zgęstnieje. Doprawiamy pod koniec pieprzem.
Przygotowujemy ciasto. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłej wody. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy resztę składników oraz rozpuszczone drożdże. Zagniatamy ciasto. Robimy z niego kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Nastawiamy piekarnik na 200°C. Ciasto znów zagniatamy. Rozwałkowujemy je na blacie posypanym mąką. Ciasto ma mieć kształt prostokąta. Zostawiamy je na 10 minut.
Na ciasto wylewamy sos. Układamy plastry szynki, salami oraz tartą mozzarellę. Brzegi ciasta zawijamy lekko do środka. Zwijamy całość jak roladę. Układamy zwinięte ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta nacinamy nożem na ukos. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Możemy dodatkowo posypać ulubionymi ziołami np. bazylią lub oregano.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut. Studzimy lekko po wyjęciu i kroimy w grube plastry.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-19 16:57:00
Fajny pomysł na przygotowanie pizzy inaczej.
Odpowiedz