Gofry z szynką i serem

Gofry można przyrządzić nie tylko na słodko, ale także na wytrawnie. Z szynką, żółtym serem i pomidorkami smakują wprost wyśmienicie!

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 500 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 100 g masła Łaciate
  • 2 jajka
  • 7 g suchych drożdży
  • 100 g szynki
  • 80 g sera Salami Mlekpol
  • ½ papryki
  • 10 pomidorków koktajlowych

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, sodę, sól i suche drożdże. Wymieszaj.



Krok 2

Garnek postaw na małym ogniu. W garnku podgrzej lekko mleko wraz z masłem. Wymieszaj. Kiedy masło się rozpuści dodaj jajka i jeszcze raz wymieszaj. Zawartość garnka stopniowo przelej do miski z suchymi składnikami. Ciągle miksuj, aż do uzyskania gładkiej masy. Miksuj jeszcze ok. 2 minut. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny.



Krok 3

Szynkę pokrój drobno, a ser zetrzyj na tarce. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.



Krok 4 

Do odstanego ciasta dodaj szynkę, ser i paprykę. Przekładaj partiami ciasto na dobrze rozgrzaną gofrownicę. Gdy gofry będą gotowe, wyjmij je i ozdób pomidorkami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.