Gofry można przyrządzić nie tylko na słodko ale także na wytrawnie. Z szynką i serem z dodatkiem pomidorków koktajlowych smakują wyśmienicie.
Danie: Śniadanie
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy cukier, sodę, sól oraz suche drożdże. Mieszamy.
Garnek stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy lekko mleko z masłem, aby się rozpuściło i mieszamy. Dodajemy jajka i mieszamy. Całą zawartość stopniowo przelewamy do miski z suchymi składnikami i cały czas miksujemy, aby uzyskać gładką masę. Miksujemy jeszcze 2 minuty. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
Szynkę kroimy drobno, żółty ser można zetrzeć na tarce. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
Po 2 godzinach dodajemy do ciasta szynkę, ser oraz paprykę. Wykładamy ciasto na dobrze rozgrzaną gofrownicę. Gdy gofry będą gotowe, wyjmujemy je i podajemy z pokrojonymi pomidorkami.
Dodaj komentarz