Gofry z szynką i serem

Gofry można przyrządzić nie tylko na słodko ale także na wytrawnie. Z szynką i serem z dodatkiem pomidorków koktajlowych smakują wyśmienicie.

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 500 ml mleka Łaciate
  • 100 g masła Łaciate
  • 2 jajka
  • 7 g suchych drożdży
  • 100 g szynki
  • 80 g sera żółtego
  • ½ papryki
  • 10 sztuk lub więcej pomidorków koktajlowych (żółte i czerwone)

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy cukier, sodę, sól oraz suche drożdże. Mieszamy.



Krok 2

Garnek stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy lekko mleko z masłem, aby się rozpuściło i mieszamy. Dodajemy jajka i mieszamy. Całą zawartość stopniowo przelewamy do miski z suchymi składnikami i cały czas miksujemy, aby uzyskać gładką masę. Miksujemy jeszcze 2 minuty. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej.



Krok 3

Szynkę kroimy drobno, żółty ser można zetrzeć na tarce. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.



Krok 4 

Po 2 godzinach dodajemy do ciasta szynkę, ser oraz paprykę. Wykładamy ciasto na dobrze rozgrzaną gofrownicę. Gdy gofry będą gotowe, wyjmujemy je i podajemy z pokrojonymi pomidorkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.