Gofry można przyrządzić nie tylko na słodko, ale także na wytrawnie. Z szynką, żółtym serem i pomidorkami smakują wprost wyśmienicie!
Danie: Śniadanie
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, sodę, sól i suche drożdże. Wymieszaj.
Garnek postaw na małym ogniu. W garnku podgrzej lekko mleko wraz z masłem. Wymieszaj. Kiedy masło się rozpuści dodaj jajka i jeszcze raz wymieszaj. Zawartość garnka stopniowo przelej do miski z suchymi składnikami. Ciągle miksuj, aż do uzyskania gładkiej masy. Miksuj jeszcze ok. 2 minut. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny.
Szynkę pokrój drobno, a ser zetrzyj na tarce. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
Do odstanego ciasta dodaj szynkę, ser i paprykę. Przekładaj partiami ciasto na dobrze rozgrzaną gofrownicę. Gdy gofry będą gotowe, wyjmij je i ozdób pomidorkami. Smacznego!
Dodaj komentarz