Wytrawne muffinki to ciekawa alternatywa dla typowych śniadań czy też kolacji, a także świetna propozycja posiłku na wynos (na przykład do pracy lub szkoły). Dziś proponujemy wersję z boczkiem, serem żółtym, cebulą dymką i szczypiorkiem. Chętni mogą dodać do masy również suszone pomidory.
Danie: Śniadanie, Kolacja
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Cebulę, szczypiorek i boczek drobno pokrój. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek i usmaż go na chrupko. Następnie zdejmij z patelni, pozostawiając na niej tłuszcz, który wytopił się z boczku. Na patelnie dodaj cebulę i zeszklij. Przestudź.
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce zmiksuj mleko z jajkiem i olejem. Suche składniki dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj.
Do ciasta dodaj starty ser, boczek, cebulę i szczypiorek. Posól i popieprz, a potem znów dokładnie wymieszaj.
Ciasto rozlej do foremek na muffinki, wypełniając je do ¾ wysokości.
Muffinki wstaw do piekarnika i piecz około 25 minut. Smacznego!
Dodaj komentarz