Wytrawne muffinki z boczkiem i szczypiorkiem

Wytrawne muffinki to ciekawa alternatywa dla typowych śniadań czy też kolacji, a także świetna propozycja posiłku na wynos (na przykład do pracy lub szkoły). Dziś proponujemy wersję z boczkiem, serem żółtym, cebulą dymką i szczypiorkiem. Chętni mogą dodać do masy również suszone pomidory.

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 375 g mąki pszennej,
  • - 250 ml mleka Łaciate,
  • - 100 g wędzonego boczku,
  • - 50 g sera żółtego Mlekpol,
  • - 1 dymka wraz ze szczypiorkiem,
  • - 1 jajko,
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • - 2 łyżki oleju,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę, szczypiorek i boczek drobno pokroić. Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki.



Krok 2

Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i usmażyć go na chrupko. Następnie zdjąć z patelni, pozostawiając na niej tłuszcz, który wytopił się z boczku. Dodać cebulę i zeszklić. Przestudzić.



Krok 3

Piekarnik rozgrzać do 180°C.



Krok 4

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce zmiksować mleko z jajkiem i olejem. Suche składniki dodać do mokrych, dokładnie wymieszać.



Krok 5

Do ciasta dodać starty ser, boczek, cebulę i szczypiorek. Posolić i popieprzyć, dokładnie wymieszać.



Krok 6

Ciasto rozlać do foremek na muffinki, wypełniając je do ¾ wysokości.



Krok 7

Muffinki wstawić do piekarnika i piec około 25 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.