Kapuśniak to tradycyjne polskie danie. Ten przepis pozwoli na wykonanie go w nieco innej wersji. Kapuśniak prowansalski to aromatyczne danie, które najlepiej smakuje na gorąco.
Danie: Zupy
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Kapustę drobno kroimy, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w plastry.
Kapustę razem z fasolą umieszczamy w garnku, zalewając wodą w taki sposób, aby warzywa były zanurzone. Do garnka dodajemy również cebulę oraz przygotowaną wcześniej marchewkę i pietruszkę.
Zupę gotujemy do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas do zupy dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki oraz boczek. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Gotujemy przez 20 minut, a następnie z zupy wyjmujemy boczek, kroimy w kostkę i ponownie dodajemy do zupy. Kapuśniak podajemy na gorąco.
Dodaj komentarz