Kapuśniak prowansalski

Kapuśniak to tradycyjne polskie danie. Ten przepis pozwoli na wykonanie go w nieco innej wersji. Kapuśniak prowansalski to aromatyczne danie, które najlepiej smakuje na gorąco.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 główka kapusty białej
  • - 400 g wędzonego boczku
  • - 150 g fasolki białej z puszki
  • - 3 ziemniaki
  • - 1 łyżka ziół prowansalskich
  • - 1 łyżeczka majeranku
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - garść bazylii
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 2 marchewki
  • - 1 pietruszka
  • - 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Kapustę drobno kroimy, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w plastry.



Krok 2

Kapustę razem z fasolą umieszczamy w garnku, zalewając wodą w taki sposób, aby warzywa były zanurzone. Do garnka dodajemy również cebulę oraz przygotowaną wcześniej marchewkę i pietruszkę.



Krok 3

Zupę gotujemy do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas do zupy dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki oraz boczek. Doprawiamy do smaku przyprawami.



Krok 4 

Gotujemy przez 20 minut, a następnie z zupy wyjmujemy boczek, kroimy w kostkę i ponownie dodajemy do zupy. Kapuśniak podajemy na gorąco.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.