Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub w malakserze. Masę przełożyć na sito ułożone na misce, lekko osączyć. Z miski delikatnie zlać wodę a pozostałą na dnie skrobię połączyć z masą ziemniaczaną.
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Umyty por posiekać w pół krążki, dodać do masy ziemniaczanej.
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                Następnie wbić całe jajko, wsypać posiekany koperek, proszek do pieczenia i mąkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                Łyżką nabierać niewielki porcje ciasta i nakładać na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki osączyć na papierowym ręczniku.
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                
                                                                    Placki ziemniaczane podawać z gulaszem.
                                    
                                                            
Dodaj komentarz