Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub w malakserze. Masę przełożyć na sito ułożone na misce, lekko osączyć. Z miski delikatnie zlać wodę a pozostałą na dnie skrobię połączyć z masą ziemniaczaną.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Umyty por posiekać w pół krążki, dodać do masy ziemniaczanej.
Następnie wbić całe jajko, wsypać posiekany koperek, proszek do pieczenia i mąkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Łyżką nabierać niewielki porcje ciasta i nakładać na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki osączyć na papierowym ręczniku.
Placki ziemniaczane podawać z gulaszem.
Dodaj komentarz