Placki ziemniaczane z koperkiem

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 średni por
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub w malakserze. Masę przełożyć na sito ułożone na misce, lekko osączyć. Z miski delikatnie zlać wodę a pozostałą na dnie skrobię połączyć z masą ziemniaczaną.





Krok 2

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Umyty por posiekać w pół krążki, dodać do masy ziemniaczanej.





Krok 3

Następnie wbić całe jajko, wsypać posiekany koperek, proszek do pieczenia i mąkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.





Krok 4

Łyżką nabierać niewielki porcje ciasta i nakładać na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki osączyć na papierowym ręczniku.





Wskazówki

Placki ziemniaczane podawać z gulaszem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.