Kapuśniak z kapusty głowiastej białej

Kapuśniak z kapusty głowiastej białej to jedna z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych w Polsce zup. Jej przygotowanie jest łatwe i jednocześnie… tanie. Polecana dla każdego – reklamować jej nie trzeba.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 l naturalnego bulionu mięsno-warzywnego
  • - 500 g główki kapusty
  • - 1 marchewka
  • - 4 ziemniaki
  • - 50 g wędzonego boczku
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 liście laurowe
  • - 3 kulki ziela angielskiego
  • - 100 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Kapustę dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paski, usuwamy głąb i grube fragmenty.



Krok 2

Do garnka wlewamy bulion mięsno-warzywny, do którego dodajemy kapustę i gotujemy na wolnym ogniu razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Warzywa dodajemy do kapusty po ok. 10 minutach i gotujemy do momentu, aż składniki będą miękkie.



Krok 3

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju.



Krok 4 

Boczek dodajemy do zupy i gotujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy śmietankę Łaciatą i gotujemy przez chwilkę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.