Kapuśniak z kapusty głowiastej białej to jedna z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych w Polsce zup. Jej przygotowanie jest łatwe i jednocześnie… tanie. Polecana dla każdego – reklamować jej nie trzeba.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Kapustę dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paski, usuwamy głąb i grube fragmenty.
Do garnka wlewamy bulion mięsno-warzywny, do którego dodajemy kapustę i gotujemy na wolnym ogniu razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Warzywa dodajemy do kapusty po ok. 10 minutach i gotujemy do momentu, aż składniki będą miękkie.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju.
Boczek dodajemy do zupy i gotujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy śmietankę Łaciatą i gotujemy przez chwilkę.
Dodaj komentarz