Zupa chrzanowo-cytrynowa

Zupa chrzanowo-cytrynowa najlepiej komponuje się z ziemniakami i kiełbaską. Zupa smaczna i bardzo sycąca. Każdy się nią naje do syta. Jest ponadto łatwa w przygotowaniu.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 g wędzonych żeberek
  • - 4 łyżki chrzanu
  • - 1,5 l naturalnego bulionu wieprzowego
  • - sok z 2 cytryn
  • - 200 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 4 ziemniaki
  • - 2 kiełbasy białe
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 jajka
  • - 3 łyżki oleju
  • - 1 cebula
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie

Krok 1

Na oleju smażymy posiekaną cebulę, pokrojoną w plastry białą kiełbasę, oraz drobno posiekany czosnek.



Krok 2

Składniki z patelni wrzucamy do garnka. Następnie wlewamy do niego bulion i dodajemy żeberka. Całość gotujemy.



Krok 3

Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy. Gotujemy przez ok. 30 do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie. Zupę skrapiamy sokiem z 2 cytryn i dodajemy skórkę otartą z 1 cytryny.



Krok 4 

Na koniec do zupy dodajemy chrzan. Gotujemy przez 5 minut. Do zupy dodajemy śmietankę Łaciatą. Zupę podajemy w ugotowanymi jajkami, które kroimy na połówki. Przed podaniem zupę posypujemy majerankiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.