Zupa chrzanowo-cytrynowa

Zupa chrzanowo-cytrynowa najlepiej komponuje się z ziemniakami i kiełbaską. Jest to zupa smaczna i bardzo sycąca. Każdy się nią naje do syta. Jest ponadto łatwa w przygotowaniu.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g wędzonych żeberek
  • 4 łyżki chrzanu
  • 1,5 l naturalnego bulionu wieprzowego
  • sok z 2 cytryn
  • 200 ml śmietanki UHT Łaciata 18%
  • 4 ziemniaki
  • 2 białe kiełbasy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie

Krok 1

Na oleju usmaż posiekaną cebulę, pokrojoną w plastry białą kiełbasę oraz drobno posiekany czosnek.



Krok 2

Składniki z patelni wrzuć do garnka. Następnie wlej do niego bulion i dodaj żeberka. Całość zagotuj.



Krok 3

Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy. Gotuj przez ok. 30,aż do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie. Zupę skrop sokiem z 2 cytryn i dodaj skórkę otartą z 1 cytryny.



Krok 4 

Na koniec do zupy dodaj chrzan. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj śmietankę. Zupę podawaj z ugotowanymi jajkami, które pokrój na połówki. Przed podaniem zupę posyp majerankiem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.