Stek wołowy z przyprawami

Znakomity przysmak dla zwolenników potraw mięsnych. Najlepiej smakuje gorący, dobrze upieczony lub podany z grilla. Bardzo ważny dla tego dania jest pieprz, który nadaje wołowinie intensywny smak i pobudza apetyt.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 6 plastrów mięsa wołowego na steki
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 5 łyżek oliwy
  • - 3 łyżeczki
  • - przyprawy do mięsa
  • - 2 łyżeczki pieprzu czerwonego
  • - 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy marynatę: obieramy i kroimy czosnek. 5 łyżek oliwy mieszamy z 3 łyżkami soku z cytryny, czosnkiem oraz 2 łyżkami pieprzu czerwonego.



Krok 2

Steki wołowe smarujemy 3 łyżeczkami przyprawy do mięsa. Całość zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na 20 minut.



Krok 3

Następnie steki odsączamy i umieszczamy na ruszcie. Smażymy 5 minut każdą ze stron. Każdą stronę smarujemy ponownie marynatą.



Krok 4

Steki zostawiamy na ruszcie jeszcze na 20 minut, obracając je co jakiś czas. Podajemy z ziemniakami pieczonymi lub frytkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.