Znakomity przysmak dla zwolenników potraw mięsnych. Najlepiej smakuje gorący, dobrze upieczony lub podany z grilla. Bardzo ważny dla tego dania jest pieprz, który nadaje wołowinie intensywny smak i pobudza apetyt.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Przygotowujemy marynatę: obieramy i kroimy czosnek. 5 łyżek oliwy mieszamy z 3 łyżkami soku z cytryny, czosnkiem oraz 2 łyżkami pieprzu czerwonego.
Steki wołowe smarujemy 3 łyżeczkami przyprawy do mięsa. Całość zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na 20 minut.
Następnie steki odsączamy i umieszczamy na ruszcie. Smażymy 5 minut każdą ze stron. Każdą stronę smarujemy ponownie marynatą.
Steki zostawiamy na ruszcie jeszcze na 20 minut, obracając je co jakiś czas. Podajemy z ziemniakami pieczonymi lub frytkami.
Dodaj komentarz