Danie: Podwieczorek
Osób: 3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Dynię pokroić na kawałki, usunąć miąższ z pestkami, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu i włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika, piec około 50-60 minut. Następnie ostudzić, obrać ze skórki, zmiksować.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, białka oddzielić od żółtek.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Żółtka zmiksować z cukrem wymieszanym z ziarenkami z ⅓ laski wanilii, mlekiem, wodą sodową, rozpuszczonym masłem i musem z dyni.
Następnie dodać mąkę, zamieszać, połączyć z ubitą pianą z białek i delikatnie wymieszać.
Na rozgrzaną patelnię łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z miodem, dżemem, sosem czekoladowym lub syropem klonowym.
Dodaj komentarz