Mini naleśniki z dynią i wanilią

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ szkl. purée z pieczonej dyni
  • 20 dag mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru,
  • ⅓ laski wanilii
  • 100 ml wody sodowej
  • 50 ml mleka Łaciate
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła Łaciate
  • ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Dodatkowo:

  • Miód
  • Syrop klonowy
  • Sos czekoladowy
  • Dżem

Przygotowanie

Krok 1

Dynię pokroić na kawałki, usunąć miąższ z pestkami, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu i włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika, piec około 50-60 minut. Następnie ostudzić, obrać ze skórki, zmiksować.



Krok 2

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, białka oddzielić od żółtek.



Krok 3

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.



Krok 4

Żółtka zmiksować z cukrem wymieszanym z ziarenkami z ⅓ laski wanilii, mlekiem, wodą sodową, rozpuszczonym masłem i musem z dyni.



Krok 5

Następnie dodać mąkę, zamieszać, połączyć z ubitą pianą z białek i delikatnie wymieszać.



Krok 6

Na rozgrzaną patelnię łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z miodem, dżemem, sosem czekoladowym lub syropem klonowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.