Karkówka na czerwono

Karkówka na czerwono to potrawa niezwykle smaczna, polecana szczególnie jako danie obiadowe. Nadaje się również jako danie na przyjęcia i inne ważne okoliczności. Łatwa w przygotowaniu.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sherry
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa

Przygotowanie

Krok 1

Karkówkę kroimy w paski długości ok. 10 cm i szerokości 5 cm.



Krok 2

Dokładnie mieszamy ze sobą sherry, ketchup, sos sojowy, miód, drobno posiekany czosnek i przyprawę do mięsa.



Krok 3

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy przygotowaną wcześniej marynatą. Wstawiamy do lodówki na ok. 3,5 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.



Krok 4

Mięso pieczemy przez 45 minut w piekarniku, co jakiś czas polewając je marynatą. Danie możemy podawać na zimno. Możemy podawać z pomidorami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.