Wegański pad thai

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 150 g makaronu ryżowego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 200 g tofu
  • 70 ml sosu bezrybnego (sos sojowy+glony wakame+suszone grzyby)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki kiełków fasoli mung
  • 3 gałązki szczypiorku
  • 3 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
  • 1 limonka
  • świeża kolendra

Przygotowanie

Przygotowanie:

Ugotować makaron ryżowy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na wok/dużą patelnię wlać olej i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i plasterki czosnku. Smażyć do zeszklenia, na patelnię dodać marchewkę startą na grubych oczkach oraz tofu pokrojone w kostkę, mieszać i smażyć przez 4 minuty. Wlać sos bezrybny na patelnię, dodać cukier i smażyć aż sos odparuje. Wrzucić ugotowany makaron na patelnię z pozostałymi składnikami, gotować 3 minuty mieszając. Na końcu dodać kiełki fasoli mung, zdjąć z ognia, posypać szczypiorkiem, orzeszkami i kolendrą. Skropić sokiem z limonki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.