Karkówka w delikatnym sosie śmietanowym

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Danie mięsne

  • 4 plastry karkówki,
  • 5 większych pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 4 ziemniaki,
  • 500ml śmietanki 30% Łaciata,
  • przyprawa do grilla lub wieprzowiny

Przygotowanie

Krok 1

Karkówkę smażymy na grillu, bądź na patelni grillowej. Doprawiamy przyprawą do grilla lub wieprzowiny.



Krok 2

Do naczynia żaroodpornego wkładamy po kolei: pokrojone w plastry ziemniaki, cebulę i pieczarki. Na wierzch układamy karkówkę. Tłuszcz wytopiony z karkówki mieszamy ze śmietanką 30% i zalewamy całość. Przykrywamy pokrywką.



Krok 3

Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° i zapiekamy do momentu aż ziemniaki zmiękną, czyli ok. 45min. Danie można przygotować także w naczyniu glinianym na ognisku lub w specjalnym kociołku na ogniu.



Wskazówki

Śmietanki nie trzeba łączyć z tłuszczem jeżeli nie lubimy dań tłustych.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.