Karkówka w marynacie sojowo-imbirowej

Autor:

Ania321

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,6 kg karkówki wieprzowej
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1 cebula

Przygotowanie

Krok 1

Mięso dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.





Krok 2

Do miski wlać oliwę, ocet balsamiczny i sos sojowy. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir. Wymieszać, a następnie włożyć mięso i obtoczyć dokładnie w marynacie. Wstawić do lodówki na całą noc.



Krok 3

Cebulę obrać, pokroić w krążki i włożyć do rękawa do pieczenia. Na cebuli ułożyć karkówkę, zawiązać rękaw.



Krok 4

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez godzinę i 20 minut w temperaturze 180°C.



Krok 5

Rozciąć rękaw z góry i piec jeszcze przez 20 minut, aby mięso się zarumieniło.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.