Karkówka z piekarnika

Karkówka z piekarnika jest bardzo popularnym daniem. Technik pieczenia jest bardzo dużo. Krakówka z piekarnika nadaje się do jedzenia na ciepło np. jako kotlety pokrojone w grube plastry. Można ją zjeść również na zimno jako dodatek na kanapki.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1,5 kg karkówki
  • 100 ml oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • 6 łyżeczek majeranku
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • ½ szklanki wody

Przygotowanie

Krok 1

Obieramy czosnek i rozgniatamy w prasie. Karkówkę nacieramy solą, czarnym pieprzem, majerankiem i ziołami prowansalskimi wymieszanymi uprzednio z olejem.



Krok 2

Karkówkę zawiązujemy sznurkiem w poprzek, aby zachować jej właściwy kształt przy pieczeniu w piekarniku.



Krok 3

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Karkówkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy wodę. Naczynie umieszczamy w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Karkówkę pieczemy przez 90 minut, polewając ją od czasu do czasu powstałym sosem, aby nie zeschła.



Krok 4

Po zakończeniu pieczenia karkówkę pozostawiamy na 15 minut, aby odpoczęła. Możemy ją podawać w postaci grubych plastrów na obiad lub jako dodatek do kanapek.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.