Karkówka z piekarnika jest bardzo popularnym daniem. Technik pieczenia jest bardzo dużo. Krakówka z piekarnika nadaje się do jedzenia na ciepło np. jako kotlety pokrojone w grube plastry. Można ją zjeść również na zimno jako dodatek na kanapki.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Obieramy czosnek i rozgniatamy w prasie. Karkówkę nacieramy solą, czarnym pieprzem, majerankiem i ziołami prowansalskimi wymieszanymi uprzednio z olejem.
Karkówkę zawiązujemy sznurkiem w poprzek, aby zachować jej właściwy kształt przy pieczeniu w piekarniku.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Karkówkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy wodę. Naczynie umieszczamy w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Karkówkę pieczemy przez 90 minut, polewając ją od czasu do czasu powstałym sosem, aby nie zeschła.
Po zakończeniu pieczenia karkówkę pozostawiamy na 15 minut, aby odpoczęła. Możemy ją podawać w postaci grubych plastrów na obiad lub jako dodatek do kanapek.
Dodaj komentarz