Skrzydełka z kurczaka marynowane w sosie BBQ

Uwielbiane zwłaszcza przez mężczyzn. Pyszne, aromatyczne skrzydełka BBQ, których przygotowanie nie jest takie trudne - domowe smakują o niebo lepiej od tych kupnych!

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Soja

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • - 500 g pomidorów z puszki
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 łyżka oliwy
  • - 4 łyżki octu winnego
  • - 1 łyżka miodu
  • - 2 łyżki cukru
  • - 4 łyżki sosu sojowego
  • - 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • - 1 łyżeczka papryki ostrej
  • - ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • - ¼ łyżeczki cynamonu
  • - ¼ łyżeczki imbiru
  • - ½ łyżeczki chili
  • - 1 łyżka musztardy
  • - 2 łyżki posiekanej kolendry
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Na oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory z puszki i razem gotujemy przez ok. 5 minut.



Krok 2

Dodajemy miód, cukier, musztardę, ocet, sos sojowy i przyprawy. Razem gotujemy ok. 10 minut, po czym całość dokładnie blendujemy.



Krok 3

Skrzydełka dokładnie myjemy, osuszamy i marynujemy w sosie BBQ przez blisko 1 godzinę. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut.



Wskazówki

Doskonale smakują podane na zimno lub ciepło

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.