Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, posolić i usmażyć na oleju. W garnku rozgrzać masło i podsmażać na małym ogniu. Następnie dolać pół szklanki bulionu i mieszając czekać aż kasza wchłonie cały bulion, następnie dolać następne pół szklanki. Postępować tak aż zużyjemy cały bulion. Po tym czasie dodać pieczarki z cebulą i wszystko wymieszać. Dodać tymianek, sół i pieprz. Następnie jajko wymieszać ze śmietaną i serem gouda. Dodać do kaszy i delikatnie podgrzewać aż sos zgęstnieje, ale tak aby nie zagotować jajka. Podawać gorące posypane natką pietruszki i parmezanem.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, posolić i usmażyć na oleju.
W garnku rozgrzać masło i podsmażać na małym ogniu. Następnie dolać pół szklanki bulionu i mieszając czekać, aż kasza wchłonie cały bulion, następnie dolać następne pół szklanki. Postępować tak, aż zużyjemy cały bulion.
Po tym czasie dodać pieczarki z cebulą i wszystko wymieszać. Dodać tymianek, sól i pieprz.
Następnie jajko wymieszać ze śmietaną i serem gouda. Dodać do kaszy i delikatnie podgrzewać, aż sos zgęstnieje, ale tak, aby nie zagotować jajka.
Podawać gorące posypane natką pietruszki i parmezanem.
Dodaj komentarz