Sałatka ze szpinakiem, awokado, truskawkami i niebieskim serem pleśniowym

Truskawki są świetnym dodatkiem nie tylko do dań na słodko, czego idealnym przykładem jest ta sałatka. Zaskakujące połączenie smaków z pewnością oczaruje naszych gości, dlatego świetnie sprawdzi się jako przystawka lub kolacja dla dwojga.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 100 g szpinaku baby
  • - 100 g niebieskiego sera pleśniowego
  • - 250 g truskawek
  • - 1 duże awokado hass
  • - 50 g orzechów włoskich

Dressing:

  • - 4 łyżki oliwy z oliwek
  • - 2 łyżki miodu
  • - 2 łyżki octu balsamicznego
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Szpinak umyć i osuszyć. Ser pleśniowy pokroić w kostkę. Orzechy posiekać.



Krok 2

Z truskawek usunąć szypułki i pokroić na pół. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w kostkę.



Krok 3

Przygotować dressing: w małym słoiku wymieszać oliwę, miód i ocet balsamiczny. Posolić i popieprzyć. Zakręcić i potrząsać do połączenia się składników.



Krok 4

W głębokich talerzach ułożyć szpinak, niebieski ser pleśniowy, truskawki i awokado. Posypać orzechami. Polać dressingiem i serwować.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.