Truskawki są świetnym dodatkiem nie tylko do dań na słodko, czego idealnym przykładem jest ta sałatka. Zaskakujące połączenie smaków z pewnością oczaruje naszych gości, dlatego świetnie sprawdzi się jako przystawka lub kolacja dla dwojga.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Orzechy
Wegetariańskie
Bez glutenu
Bez laktozy
Szpinak umyć i osuszyć. Ser pleśniowy pokroić w kostkę. Orzechy posiekać.
Z truskawek usunąć szypułki i pokroić na pół. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w kostkę.
Przygotować dressing: w małym słoiku wymieszać oliwę, miód i ocet balsamiczny. Posolić i popieprzyć. Zakręcić i potrząsać do połączenia się składników.
W głębokich talerzach ułożyć szpinak, niebieski ser pleśniowy, truskawki i awokado. Posypać orzechami. Polać dressingiem i serwować.
Dodaj komentarz