Karkówka z piekarnika

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżeczki przyprawy do mięsa
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 1,5 łyżki soli do peklowania
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wlać olej, dodać zmiażdżony czosnek, pokruszone liście laurowe, sól, kminek, miód i przyprawę do mięsa. Wszystko razem dokładnie wymieszać.





Krok 2

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć marynatą, nakłuć w kilku miejscach patyczkiem do szaszłyków, włożyć do naczynia z przykrywką lub woreczka hermetycznego, odłożyć do lodówki najlepiej na 2-3 dni.





Krok 3

Mięso oprószyć wędzoną papryką, przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, w kilku miejscach nakłuć wykałaczką.





Krok 4

Piekarnik rozgrzać do 170°C, włożyć naczynie z mięsem i piec około 40 minut. Następnie rozciąć foliowy rękaw i piec około 70-80 minut polewając od czasu do czasu powstałym sosem.





Wskazówki

W taki sam sposób można przygotować inny gatunek mięsa wieprzowego.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.