Do miski wlać olej, dodać zmiażdżony czosnek, pokruszone liście laurowe, sól, kminek, miód i przyprawę do mięsa. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć marynatą, nakłuć w kilku miejscach patyczkiem do szaszłyków, włożyć do naczynia z przykrywką lub woreczka hermetycznego, odłożyć do lodówki najlepiej na 2-3 dni.
Mięso oprószyć wędzoną papryką, przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, w kilku miejscach nakłuć wykałaczką.
Piekarnik rozgrzać do 170°C, włożyć naczynie z mięsem i piec około 40 minut. Następnie rozciąć foliowy rękaw i piec około 70-80 minut polewając od czasu do czasu powstałym sosem.
W taki sam sposób można przygotować inny gatunek mięsa wieprzowego.
Dodaj komentarz