Cielęcina z winogronami i wiśniami

Pyszna cielęcina z winogronami i wiśniami

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 ml naturalnego bulionu z kurczaka,
  • 250 ml naturalnego bulionu z wołowiny,
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
  • 2 filiżanki czerwonych winogron,
  • 1/3 szklanki brązowego cukru,
  • 1/2 szklanki dzikich wiśni w syropie,
  • 750 g cielęciny bez kości,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki rozmarynu,
  • 2 łyżki tymianku,
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Łączymy buliony i gotujemy razem - po zagotowaniu odstawiamy. Wino, cukier i winogrona gotujemy w osobnym garnku, mieszając, do momentu rozpuszczenia cukru. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut.



Krok 2

Wyjmujemy winogrona i umieszczamy w misce, następnie dodajemy do nich wiśnie. Do syropu z winogron dodajemy bulion. Gotujemy 10 minut. Cielęcinę zraszamy oliwą z oliwek i posypujemy drobno pokrojonymi ziołami.



Krok 3

Cielęcinę pozostawiamy na 5 godzin w lodówce. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mięso posypujemy następnie solą, pieprzem i smażymy na 2 łyżkach oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy bulionem. Pieczemy 30 minut, w 180 stopniach, po czym wykładamy na półmisek.



Krok 4

Kroimy lekko schłodzone mięso, dodajemy winogrona i wiśnie.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.