Pyszna cielęcina z winogronami i wiśniami
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Bez glutenu
Bez laktozy
Łączymy buliony i gotujemy razem - po zagotowaniu odstawiamy. Wino, cukier i winogrona gotujemy w osobnym garnku, mieszając, do momentu rozpuszczenia cukru. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut.
Wyjmujemy winogrona i umieszczamy w misce, następnie dodajemy do nich wiśnie. Do syropu z winogron dodajemy bulion. Gotujemy 10 minut. Cielęcinę zraszamy oliwą z oliwek i posypujemy drobno pokrojonymi ziołami.
Cielęcinę pozostawiamy na 5 godzin w lodówce. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mięso posypujemy następnie solą, pieprzem i smażymy na 2 łyżkach oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy bulionem. Pieczemy 30 minut, w 180 stopniach, po czym wykładamy na półmisek.
Kroimy lekko schłodzone mięso, dodajemy winogrona i wiśnie.
Dodaj komentarz