Ćwiartka z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ketchupu ostrego
  • 1 łyżeczka ketchupu łagodnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Do miski włożyć ketchup ostry i łagodny. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, oliwę, syrop klonowy, odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Umyte i osuszone mięso zanurzyć w marynacie, przykryć i pozostawić na kilka godzin.



Krok 2

Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać odrobinę wody, przykryć i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec około 50-60 minut. Po upływie pół godziny z mięsa usunąć przykrywkę i pozostawić, aby skórka zrobiła się chrupiąca i nabrała rumianego koloru.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.