Bardzo smaczna i zdrowa potrawa, która sprawdzi się zarówno przy zwykłym, rodzinnym obiedzie, jak również jako element przyjęcia dla większej grupy osób. Danie jest proste w przygotowaniu.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Karpia oczyść, opłucz i osusz. Skórę natnij delikatnie w kilku miejscach. Posól rybę od środka i na zewnątrz. Nagrzej piekarnik do 200ºC.
Cebulę drobno pokrój i podsmaż na maśle. Dodaj pokrojone pieczarki i śmietankę. Kiedy pieczarki zmiękną, dodaj pieprz, gałkę muszkatołową i białe wino.
Karpia nadziej ⅔ otrzymanej masy. Zepnij wykałaczkami i posmaruj dokładnie roztopionym masłem. Ziemniaki obierz i ugotuj na małym ogniu w osolonej wodzie.
Rybę piecz w gorącym piekarniku, aż do miękkości. Po wyjęciu skrop rybę sokiem z cytryny. Podawaj z ziemniakami i pozostałą częścią pieczarek. Smacznego!
Surowa ryba nie powinna być przechowywana w lodówce dłużej niż 1 dzień.
Dodaj komentarz