Karp nadziewany pieczarkami

Bardzo smaczna i zdrowa potrawa, która sprawdzi się zarówno przy zwykłym, rodzinnym obiedzie, jak również jako element przyjęcia dla większej grupy osób. Danie jest proste w przygotowaniu.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.20/5

Oceń przepis

Ocena

4.20/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 karp (niezbyt duży)
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 100 g masła Łaciate
  • 1 cytryna
  • 250 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • 4 mniejsze ziemniaki

Przygotowanie

Krok 1

Karpia czyścimy, płuczemy i suszymy. Skórę nacinamy delikatnie w kilku miejscach. Solimy rybę od środka i na zewnątrz. Nastawiamy piekarnik na 200ºC.



Krok 2

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone pieczarki i śmietankę Łaciatą. Gdy pieczarki zmiękną, dodajemy pieprz, gałkę muszkatołową i białe wino.



Krok 3

Karpia nadziewamy ⅔ otrzymanej masy. Spinamy wykałaczkami i smarujemy masłem. Ziemniaki obieramy i gotujemy na małym ogniu w osolonej wodzie.



Krok 4

Pieczemy rybę w gorącym piekarniku, aż do miękkości. Upieczoną rybę skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ziemniakami i pozostałą częścią pieczarek.



Wskazówki

Surowa ryba nie powinna być przechowywana w lodówce dłużej niż 1 dzień.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.