Karp nadziewany pieczarkami

Bardzo smaczna i zdrowa potrawa, która sprawdzi się zarówno przy zwykłym, rodzinnym obiedzie, jak również jako element przyjęcia dla większej grupy osób. Danie jest proste w przygotowaniu.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.20/5

Oceń przepis

Ocena

4.20/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 karp
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 100 g masła Mazurski Smak
  • 1 cytryna
  • 250 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 4 mniejsze ziemniaki

Przygotowanie

Krok 1

Karpia oczyść, opłucz i osusz. Skórę natnij delikatnie w kilku miejscach. Posól rybę od środka i na zewnątrz. Nagrzej piekarnik do 200ºC.



Krok 2

Cebulę drobno pokrój i podsmaż na maśle. Dodaj pokrojone pieczarki i śmietankę. Kiedy pieczarki zmiękną, dodaj pieprz, gałkę muszkatołową i białe wino.



Krok 3

Karpia nadziej ⅔ otrzymanej masy. Zepnij wykałaczkami i posmaruj dokładnie roztopionym masłem. Ziemniaki obierz i ugotuj na małym ogniu w osolonej wodzie.



Krok 4

Rybę piecz w gorącym piekarniku, aż do miękkości. Po wyjęciu skrop rybę sokiem z cytryny. Podawaj z ziemniakami i pozostałą częścią pieczarek. Smacznego!



Wskazówki

Surowa ryba nie powinna być przechowywana w lodówce dłużej niż 1 dzień.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.