Tarta z mascarpone, figami i miodem

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła Łaciate
  • 250 g mascarpone Mlekpol
  • 4 świeże figi
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • ½ granatu

Przygotowanie

Krok 1

Zagnieć mąkę, masło, jajko i sól, aby powstało ciasto kruche. Wstaw do lodówki na 30 minut.



Krok 2

Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Piecz w 180°C przez 15 minut.



Krok 3

Wymieszaj mascarpone z 1 łyżką miodu. Nałóż na podpieczony spód.



Krok 4

Ułóż na wierzchu pokrojone figi i polej pozostałym miodem.



Krok 5

Piecz przez 20 minut w 180°C.



Krok 6

Tartę posyp obficie pestkami granatu. Podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.