Pieczeń z dynią w sosie grzybowym to świetny pomysł na wykwintny obiad w gronie najbliższych. Grzyby są doceniane przede wszystkim za smak i aromat. Zawierają również wiele składników odżywczych. Są źródłem witaminy D. Na dodatek grzyby są bogatym źródłem minerałów i pierwiastków śladowych. Również dynia jest bogata w witaminy i minerały, zwłaszcza w cynk.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten
Bez laktozy
Grzyby zalewamy 1 szklanką zimnej wody i odstawiamy na 10 godzin do namoczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso obsmażamy na oleju z każdej strony. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywą, dodając po 1 łyżeczce soli i pieprzu. Następnie wlewamy gorący bulion z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i pod przykryciem wkładamy do piekarnika na 50 minut.
Do naczynia z mięsem dodajemy pokrojone grzyby, 5 łyżek wody z moczonych grzybów, pokrojoną w kostkę dynię oraz bazylię. Wstawiamy do piekarnika, temperaturę ustawiamy na 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. W międzyczasie mięso polewamy sosem z pieczeni.
Mięso wyciągamy do miski i odstawiamy na 10 minut. Naczynie żaroodporne ustawiamy na ogniu i dodajemy łyżkę mąki zmieszaną z 1 szklanką wody. Następnie mieszamy i gotujemy. Mięso kroimy na plastry i podajemy z dynią i sosem grzybowym.
Dodaj komentarz