Zupa z pokrzywy z jajkiem

Zupa dla odważnych. Jej głównym składnikiem jest pokrzywa. Kto nigdy nie jadł – w tym momencie pewnie się skrzywi, ale kto raz spróbuje tej potrawy, będzie do niej wracał.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Jajko kurze, Seler

Fit

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Jajko kurze, Seler

Fit


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 ćwiartka z kurczaka
  • - 350 g listków młodej pokrzywy
  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka
  • - 1 seler
  • - 2 ziemniaki
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - 4 jajka

Przygotowanie

Krok 1

Ćwiartkę z kurczaka myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 minut. Jajka gotujemy na twardo w osobnym garnuszku.



Krok 2

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Liście pokrzywy drobno kroimy.



Krok 3

Warzywa dodajemy do garnka razem z czosnkiem i przyprawami.



Krok 4

Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy pokrzywę i gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy z jajkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.