Karp pieczony z pieczarkami i ziemniakami

Karp na polskim stole jest zawsze mile widziany. Karp pieczony z pieczarkami i ziemniakami to danie, które może być również podane na świąteczny obiad.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg karpia
  • 1 duża cebula
  • 10 ziemniaków
  • 10 szalotek
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 1 łyzeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 180ºC. Karpia dokładnie oczyszczamy i dzielimy na kawałki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, kropimy sokiem z cytryny i układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.



Krok 2

Rybę obsypujemy drobno posiekaną cebulą, natką pietruszki i pokrojonymi w plasterki pieczarkami, a wokół układamy obrane ziemniaki i szalotki.



Krok 3

Wszystko pieczemy w temperaturze 180ºC przez 50 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.