Pyzy z mięsem

Autor:

Kamila O

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 0,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka

Farsz:

  • 1 cebula
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • ¼ szkl. oleju
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Ciasto

Połowę ziemniaków gotujemy i mielimy.




Resztę ziemniaków trzemy, odciskamy sok, odstawiamy, po czym zlewamy płyn.




Skrobię dodajemy do ziemniaków. Łączymy z jajami, solą oraz mąką i zagniatamy.



Farsz

Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na oleju, następnie odstawiamy i przestudzamy. Dodajemy mięso, przyprawy i wyrabiamy.




Z ciasta formujemy placuszki. Na każdym kładziemy łyżeczkę nadzienia, kształtujemy kule.




Pyzy wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gdy wypłyną gotujemy jeszcze przez 5 minut.




Pyzy wyławiamy z wody, układamy na talerzu i polewamy okrasą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.