Wielkie ciastko sernikowe

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki,
  • 110 g masła Łaciate,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki kakao,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 80 g orzechów włoskich,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50 g cukru pudru

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego Mlekpol,
  • 250 g serka mascarpone Mlekpol,
  • 80 ml śmietanki 30% Łaciata,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • sok z połowy cytryny,
  • skórka z połowy cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy spód: z miękkiego masła, żółtka, mąki, proszku, cukru i kakao zagniatamy ciasto. 2/3 wkładamy na spód okrągłej formy. Do 1/3 dodajemy pokruszone orzechy i czekoladę i wkładamy do zamrażarki. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni około 13 min.



Krok 2

Przygotowujemy masę serową: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wrzucamy je do miski i krótko miksujemy, do połączenia składników. Wylewamy na upieczony spód.



Krok 3

Na masę serową ścieramy na grubych oczkach tarki zamrożone wcześniej ciasto.



Krok 4

Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika



Wskazówki

Najlepiej smakuje po całodobowym leżakowaniu w lodówce.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.