Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Ze śmietanką
Przygotowujemy spód: z miękkiego masła, żółtka, mąki, proszku, cukru i kakao zagniatamy ciasto. 2/3 wkładamy na spód okrągłej formy. Do 1/3 dodajemy pokruszone orzechy i czekoladę i wkładamy do zamrażarki. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni około 13 min.
Przygotowujemy masę serową: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wrzucamy je do miski i krótko miksujemy, do połączenia składników. Wylewamy na upieczony spód.
Na masę serową ścieramy na grubych oczkach tarki zamrożone wcześniej ciasto.
Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
Najlepiej smakuje po całodobowym leżakowaniu w lodówce.
Dodaj komentarz