Wielkanocny pasztet z wątróbek drobiowych

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g kurzych wątróbek
  • 1 duża cebula
  • 200 g masła Mazurski Smak
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 mały korzeń selera
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 1 średnia marchewka
  • 3 łyżki czerwonego wina wytrawnego
  • 4 płaskie łyżki kaszy manny
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • bułka tarta

Przygotowanie

Krok 1

Opłucz mięso w bieżącej wodzie, oczyść z niepotrzebnych błonek i osusz na sitku.



Krok 2

Na patelni rozgrzej olej. Cebulę posiekaj na małą kostkę, przełóż na rozgrzaną patelnię, dodaj majeranek oraz tymianek i podduś do momentu, aż się zeszkli. Do zeszklonej cebulki dodaj połowę wątróbki i podsmaż, aż mięso się lekko zarumieni. Zdejmij z ognia i wystudź.



Krok 3

Seler, pietruszkę i marchewkę obierz, pokrój na 2 - 3 większe kawałki i przełóż do garnka. Zalej zimną wodą w takiej ilości, aby tylko przykryła warzywa. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Przykryj pokrywką i gotuj, aż warzywa będą miękkie.



Krok 4

Do gorącego wywaru przełóż resztę wątróbek, zamieszaj, przykryj pokrywką i gotuj przez ok. 10 minut.
Ugotowaną wątróbkę i warzywa odsącz z wody, usuń ziele angielskie i liście laurowe, a potem całkowicie wystudź.



Krok 5

Podsmażoną z cebulką i ugotowaną z warzywami wątróbkę zmiel w maszynce do mielenia lub zblenduj na gładką masę. Przełóż do miski, dodaj jajko, kaszę mannę, gałkę muszkatołową, 100 g miękkiego masła oraz sól i pieprz. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej przypraw. Pasztet powinien być wyrazisty w smaku.



Krok 6

Jeśli chcesz jeść pasztet bezpośrednio z foremki, wystarczy, że wysmarujesz cienko ścianki naczynia masłem i przełożysz masę. Jeśli chcesz po upieczeniu wyjąć pasztet z formy - ścianki posmaruj cienko masłem i posyp bułką tartą i dopiero wówczas przełóż masę.



Krok 7

Przełóż masę do przygotowanej wcześniej formy, rozsmaruj ją dokładnie i dociśnij tak, aby wypełniła całą foremkę. Z wierzchu równomiernie posmaruj pasztet resztą miękkiego masła, dzięki temu nie przeschnie podczas pieczenia.



Krok 8

Rozgrzej piekarnik do 180°C (bez termoobiegu). Piecz przez ok. 25 minut, po tym czasie wyjmij pasztet i odstaw do całkowitego wystudzenia w formie. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.