Karpatka

Autor:

Kamila O

Wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie do chłodnej mady wbijać kolejno jajka, dodać proszek do pieczenia i całość miksować na najwyższych obrotach przez ok minut. Piekarnik nagrzać do 200stC. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy. KREM: Z mleka odlać pół szklanki - rozmieszać w nim budyń, resztę mleka zagotować z cukrem. Zestawić z ognia, wlać mleko z budyniowym proszkiem, wymieszać, postawić ponownie na ogniu przez parę chwil cały czas mieszając. Przelać do miski i odstawić do wystygnięcia Przestudzony budyń zmiksować z masłem. Ciasto przekroić na pół. Krem wyłożyć na pierwszą część i przykryć pozostałym ciastem, posypać cukrem pudrem.

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 130 g margaryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml wody

Krem:

  • 64 budyniu śmietankowego w proszku
  • 500 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 100 g cukru
  • 100 g masła Łaciate

Dekoracja:

  • Cukier puder

Przygotowanie

Ciasto

Wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawić do ostygnięcia.




Następnie do chłodnej mady wbijać kolejno jajka, dodać proszek do pieczenia i całość miksować na najwyższych obrotach przez około kilka minut.




Piekarnik nagrzać do 200°C .




Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.



Krem

Z mleka odlać pół szklanki i rozmieszać w nim budyń, resztę mleka zagotować z cukrem. Zestawić z ognia, wlać mleko z budyniowym proszkiem, wymieszać, postawić ponownie na ogniu przez parę chwil cały czas mieszając. Przelać do miski i odstawić do wystygnięcia.




Przestudzony budyń zmiksować z masłem.




Ciasto przekroić na pół, krem wyłożyć na pierwszą część i przykryć pozostałym ciastem, posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.