Sernik na zimno PSZCZÓŁKA

Autor:

Anita

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód:

  • Dwa opakowania biszkoptów

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego Mlekpol,
  • 4 żółtka,
  • 120 g masła Łaciate (w temp. pokojowej),
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 2-2,5 łyżki żelatyny,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Górna warstwa:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe,
  • 1/4 opakowania okrągłych biszkoptów,
  • Czekolada gorzka

Przygotowanie

Krok 1

Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy do stężenia.



Krok 2

W mikserze umieszczamy miękkie masło. Miksujemy je wraz z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy po 1 żółtku. Na końcu dodajemy twaróg Mlekpol i ekstrakt waniliowy. Miksujemy do połączenia się składników.



Krok 3

Żelatynę zalewamy około 1/4 szklanki zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na malutkim ogniu – tylko do rozpuszczenia.



Krok 4

Żelatynę dodajemy do masy serowej, ponownie bardzo krótko miksujemy. Na dnie blachy 25x36 cm rozkładamy okrągłe biszkopty. Wylewamy masę serową, wyrównujemy. Odstawiamy do stężenia.



Krok 5

Na masie serowej rozkładamy biszkopty. Na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę i dekorujemy biszkopty. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.