Karpatka śmietankowo-czekoladowa

Autor:

Monika Och

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 5 g. masła
  • pół szkl mąki
  • mniej niż pół szkl wody
  • 4 jajka

Krem

  • 3 jajka
  • 25 dkg cukru
  • 15 dkg mąki
  • 0,75 litra mleka
  • pół tabliczki czekolady mlecznej

Przygotowanie

Ciasto

Zagotować wodę do rozpuszczenia margaryny. Do gorącego stopniowo wsypać mąkę-ucierać na "klucha" aż zacznie przywierać do dna. Następnie dodawać po jednym jajku i ucierać, aż zacznie się listwować. Wystudzić i zimne nakładać do prodiża. Piec ok. 25 min. Wychodzą 3 placki.



Krem

Jaja utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać mąkę i wrzące mleko. Podgrzewać, aż zacznie gęstnieć. Wystudzić i utrzeć z 1,5 kostki masła. Podzielić na dwie części. Jedną zostawić a do drugiej dodać rozpuszczoną czekoladę. Przełożyć ciasto i wierzch posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.