Trifle z gruszką, jeżynami, kremem waniliowym i bitą śmietaną

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 gruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 100 ml lekkiego białego wina
  • 100 g jeżyn
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 szklanka mleka Łaciate 3,2%
  • 1 szklanka śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 1 laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 70 g cukru
  • 100 ml zimnej śmietanki Łaciata 30% lub 36%
  • gruszka do dekoracji
  • kakao do oprószenia

Przygotowanie

Krok 1

Gruszki pokrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne i umieść w rondelku. Dodaj sok z cytryny, cukier oraz wino i na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia.
Dodaj cynamon, gotuj 2-3 min, ostudź.



Krok 2

Żelatynę zalej 3 łyżkami wody i odstaw. Jeżyny zagotuj w rondelku z cukrem i przetrzyj przez sitko. W gorącym musie jeżynowym rozpuść żelatynę i odstaw do ostudzenia.



Krok 3

Mleko pogrzej w rondelku ze śmietanką oraz laską wanilii (wanilia przekrojona wzdłuż na pół, ziarenka zeskrobane). Nie doprowadzaj do wrzenia, odstaw z ognia. Po 5 min usuń laskę wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty krem i cały czas ucierając wlewaj gorący płyn. Przelej do rondelka ustaw na małym ogniu i mieszając rózgą kuchenną zagęść krem. Przelej krem do metalowej miski. Miskę ustaw w naczyniu z zimną wodą i cały czas mieszając ostudź.



Krok 4

Śmietankę kremówkę ubij na sztywno.



Krok 5

Na spód pucharków rozłóż gruszki, następnie warstwę musu jeżynowego, kolejno warstwę kremu. Całość udekoruj bitą śmietaną, gruszką oraz oprósz ciemnym kakao. Smacznego!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.