Kartacze z mięsem

Autor:

Kamila O

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,3 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 40 dag mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz
  • Skwarki

Przygotowanie

Krok 1

30 dag ziemniaków obrać i ugotować, a resztę zetrzeć na tarce.



Krok 2

Ugotowane ziemniaki wyjąć z wody i rozgnieść widelcem i połączyć ze startymi, odciśniętymi ziemniakami, przyprawić do smaku solą, wymieszać z jajkiem oraz skrobią z odlanego i odstałego płynu.



Krok 3

Cebulę obrać, pokroić drobno i przesmażyć na oleju, dodać mięso oraz przyprawy, przesmażyć razem, lekko przestudzić.



Krok 4

Nabierać po porcji ziemniaczanego ciasta na rękę, lekko go spłaszczyć i na środek nakładać porcje farszu mięsnego wzdłuż - formując wałeczki.



Krok 5

Gotować około 20-25 minut w osolonej wodzie.



Wskazówki

Podawać polane skwarkami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.