Żeberka cielęce

Żeberka cielęce są delikatne, miękkie i smakują wybornie. Idealnie nadają się do schłodzonego piwa. Danie bardzo popularne w Polsce. Szczególnie polecane jako posiłek obiadowy. Można podawać je z ziemniakami gotowanymi lub puree.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg żeberek cielęcych
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżki smalcu
  • 4 cebule
  • 6 szklanek wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Żeberka cielęce dzielimy na porcje, po czym dokładnie nacieramy paprykami i solą, a następnie posypujemy mąką.



Krok 2

Na gorącym smalcu delikatnie zarumieniamy żeberka z każdej strony. Potem wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy 5 minut.



Krok 3

Dolewamy wodę, dusimy aż do uzyskania miękkości mięsa.



Krok 4

Na koniec, gdy mięso będzie miękkie, dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Podajemy z ziemniakami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.