Żeberka cielęce są delikatne, miękkie i smakują wybornie. Idealnie nadają się do schłodzonego piwa. Danie bardzo popularne w Polsce. Szczególnie polecane jako posiłek obiadowy. Można podawać je z ziemniakami gotowanymi lub puree.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten
Żeberka cielęce dzielimy na porcje, po czym dokładnie nacieramy paprykami i solą, a następnie posypujemy mąką.
Na gorącym smalcu delikatnie zarumieniamy żeberka z każdej strony. Potem wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy 5 minut.
Dolewamy wodę, dusimy aż do uzyskania miękkości mięsa.
Na koniec, gdy mięso będzie miękkie, dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Podajemy z ziemniakami.
Dodaj komentarz