Sałatka ziemniaczana z ogórkiem konserwowym i szczypiorkiem

Sałatka ziemniaczana jest jednym z najprostszych i najsmaczniejszych dań. Ziemniaki są podstawowym składnikiem polskiej kuchni, dlatego każdy ma w swoim domu chociaż kilka, które wystarczą na sałatkę. Tradycyjne ziemniaki świetnie komponują się z innymi warzywami i śmietanką.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 5 dużych ziemniaków
  • - 4 ogórki konserwowe
  • - 1 nać szczypiorku
  • - 1 czerwona cebula
  • - 1 Śmietanka Łaciata 12%
  • - ⅓ łyżeczka soli i pieprzu
  • - 1-2 łyżek majonezu

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki do sałatki muszą być wcześniej ugotowane. W czasie gotowania ziemniaków możemy zacząć kroić ogórki konserwowe w kostkę, a cebulę w piórka.



Krok 2

Po ugotowaniu ziemniaków kroimy je w kostkę i mieszamy z ogórkami i cebulą. Siekamy drobno szczypiorek.



Krok 3

Śmietankę Łaciatą mieszamy z majonezem. Dodajemy do sałatki i całość mieszamy. Posiekanym szczypiorkiem dekorujemy gotową sałatkę.



Wskazówki

Jeżeli chcemy przygotować sałatkę o niższej zawartości kalorii możemy zamienić majonez na jogurt naturalny.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.