Sałatka ziemniaczana z ogórkiem

Sałatka ziemniaczana jest jednym z najprostszych i najsmaczniejszych dań.

Ziemniaki są podstawowym składnikiem polskiej kuchni, dlatego każdy ma w swoim domu chociaż kilka, które wystarczą na sałatkę. Tradycyjne ziemniaki świetnie komponują się z innymi warzywami oraz ze śmietanką.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 czerwona cebula
  • 220 ml śmietany Łaciata 12%
  • 1-2 łyżki majonezu
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Ugotuj ziemniaki, odcedź i ostudź. Ogórki konserwowe pokrój w kostkę, a cebulę w piórka.



Krok 2

Ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę, a następnie wymieszaj w misce z ogórkami i cebulą. Szczypiorek posiekaj drobno.



Krok 3

Śmietanę wymieszaj w miseczce z majonezem. Dodaj do sałatki i całość wymieszaj. Udekoruj wierzch sałatki posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!



Wskazówki

Jeżeli chcesz przygotować sałatkę o niższej zawartości kalorii możesz zamienić majonez na jogurt naturalny.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.