Sałatka ziemniaczana jest jednym z najprostszych i najsmaczniejszych dań. Ziemniaki są podstawowym składnikiem polskiej kuchni, dlatego każdy ma w swoim domu chociaż kilka, które wystarczą na sałatkę. Tradycyjne ziemniaki świetnie komponują się z innymi warzywami i śmietanką.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Ziemniaki do sałatki muszą być wcześniej ugotowane. W czasie gotowania ziemniaków możemy zacząć kroić ogórki konserwowe w kostkę, a cebulę w piórka.
Po ugotowaniu ziemniaków kroimy je w kostkę i mieszamy z ogórkami i cebulą. Siekamy drobno szczypiorek.
Śmietankę Łaciatą mieszamy z majonezem. Dodajemy do sałatki i całość mieszamy. Posiekanym szczypiorkiem dekorujemy gotową sałatkę.
Jeżeli chcemy przygotować sałatkę o niższej zawartości kalorii możemy zamienić majonez na jogurt naturalny.
Dodaj komentarz