Kawa mrożona ze słonym karmelem

Autor:

Marta Marta

Danie: Napoje

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Napoje

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 10 kostek lodu,
  • - 4 łyżeczki kawy rozpuszczanej,
  • - 1,5 szklanki mleka Łaciate,
  • - 400 ml śmietanki Łaciata 30%,
  • - 5 łyżek cukru,
  • - 1 łyżka masła Łaciate,
  • - szczypta soli gruboziarnistej

Przygotowanie

Krok 1

Pierwsza warstwa: kawę zaparzamy w 1/4 szklanki wody i schładzamy. Blendujemy lód, kawę i 1,5 szklanki mleka.



Krok 2

Druga warstwa: 300 ml śmietanki ubijamy na sztywno.



Krok 3

Trzecia warstwa: cukier rozpuszczamy na patelni, aż zbrązowieje, dodajemy łyżkę masła i 100 ml śmietanki, mieszamy, aż powstanie karmel. Na koniec posypujemy gruboziarnistą solą. Smacznego.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.