Kawa mrożona ze słonym karmelem

Autor:

Marta Marta

Danie: Napoje

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Napoje

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 10 kostek lodu
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczanej
  • 1,5 szklanki mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 400 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 szczypta soli gruboziarnistej

Przygotowanie

Krok 1

Kawę zaparz w 1/4 szklanki wody i schłodź. Do naczynia blendera dodaj lód, kawę i 1,5 szklanki mleka. Zblenduj. Przelej do wysokiej szklanki.



Krok 2

300 ml schłodzonej śmietanki ubij na sztywno. Porcję bitej śmietany wyłóż do szklanki z kawą.



Krok 3

Cukier rozpuść na patelni, aż zbrązowieje. Dodaj 1 łyżkę masła i 100 ml śmietanki. Mieszaj, aż do powstania karmelu. Na koniec posyp gruboziarnistą solą. Wierzch kawy oblej domowym karmelem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.