Zupa koperkowa z dodatkiem idealnie chrupiących chipsów z boczku. To perfekcyjne połączenie smaków, które sprawi, że zakochasz się w niej bez reszty. Nie czekaj i spróbuj!
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Cebulę i czosnek siekamy na drobne kawałki. Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Przyprawiamy kurkumą i dokładnie mieszamy. Marchewkę i ziemniaki kroimy na równe kawałki i dorzucamy do garnka.
Wszystko doprawiamy gałką muszkatołową. Następnie wlewamy wywar z jarzyn.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez ok 12 minut, aż ziemniaki będą
Ogórki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do zupy. Następnie dodajemy śmietanę Mazurski Smak 12% i sok z cytryny. By zupa nabrała lekkości dodajemy jeszcze maślankę Mrągowską naturalną. Siekamy świeży koperek i dodajemy do zupy.
Na rozgrzanej patelni grillowej smażymy plastry boczku.
Gotową zupę nalewamy do miski i podajemy z plastrami boczku i pestkami słonecznika. Smacznego!
Dodaj komentarz