Zupa koperkowa z chipsami z boczku

Zupa koperkowa z dodatkiem idealnie chrupiących chipsów z boczku. To perfekcyjne połączenie smaków, które sprawi, że zakochasz się w niej bez reszty. Nie czekaj i spróbuj!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 litr wywaru z jarzyn
  • 100 g śmietany 12% Mazurski Smak
  • 1 szklanka maślanki Mrągowskiej naturalnej
  • 100 g boczku wędzonego w cienkich plastrach
  • kilka kropel soku z cytryny
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę i czosnek siekamy na drobne kawałki. Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Przyprawiamy kurkumą i dokładnie mieszamy. Marchewkę i ziemniaki kroimy na równe kawałki i dorzucamy do garnka.

Wszystko doprawiamy gałką muszkatołową. Następnie wlewamy wywar z jarzyn.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez ok 12 minut, aż ziemniaki będą



Krok 2

Ogórki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do zupy. Następnie dodajemy śmietanę Mazurski Smak 12% i sok z cytryny. By zupa nabrała lekkości dodajemy jeszcze maślankę Mrągowską naturalną. Siekamy świeży koperek i dodajemy do zupy.



Krok 3

Na rozgrzanej patelni grillowej smażymy plastry boczku.



Krok 4

Gotową zupę nalewamy do miski i podajemy z plastrami boczku i pestkami słonecznika. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.