Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Wanilię przekrój ostrym nożem wzdłuż, na pół i zeskrob nasiona. Śmietankę zagotuj z cukrem oraz laską wanilii i nasionami. Gdy tylko osiągnie punt wrzenia zdejmij z ognia. Odciśnij nadmiar wody z żelatyny i rozpuść w ciepłej waniliowej śmietance. Wyjmij laskę wanilii i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Mieszaj od czasu do czasu, aż zacznie żelować.
Cztery foremki opłucz zimną wodą i wypełnij waniliowym kremem. Schłodź przez min 3 h.
Maliny opłucz i kilka odłóż do dekoracji. Pozostałe maliny zagotuj z 2 łyżkami wody, sokiem z cytryny oraz cukrem w rondelku. Przetrzyj przez sitko i odstaw.
Przed podaniem wyłóż panna cottę na talerze deserowe, polej malinowym sosem i udekoruj czekoladą.
Dodaj komentarz