Kawowe w czekoladzie

Autor:

Kamila O

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 125 g kostki masła Łaciate
  • 3-4 jajk
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 3 szklanki mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Szklanka mocnej kawy
  • Szczypta gałki muszkatołowej

Dodatkowo

  • Tłuszcz i bułka tarta do formy
  • Polewa czekoladowa

Przygotowanie

Ciasto

Masło łaciate ucierać, dodając po jednym jajku i po łyżce cukru. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać ostudzoną kawę, dokładnie wymieszać. Dodać przesiane kakao i gałkę muszkatołową, wyrobić (ciasto powinno być dość gęste). Formę do babki natłuścić, posypać bułka tartą. Wlać ciasto. Piec godzinę w temp. 180ºC. Ostudzić.





Polewa

Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu, polać babkę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.