kęski wieprzowo-pomidorowe

Autor:

mileneczka5

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 50 -60 dag szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru długości 4 cm obrany i pokrojony w cienkie plasterki
  • 3 obrane ze skórki pomidory grubo poszatkowane
  • 200 ml bulionu drobiowego lub wołowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 6 łyżek keczupu
  • 1 łyżka cukru
  • sól i zmielony biały pieprz
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Przygotowanie

Krok 1

Na patelni rozgrzej olej, dodaj mięso i smaż aż się przyrumieni. Przełóż na talerz i odstaw. Zmniejsz ogień na średni i wlej resztę oleju a następnie smaż pokrojona w kosteczkę cebulę a na koniec dodaj dodaj również drobno pokrojony czosnek i imbir. Gdy cebula będzie miękka, dodaj pomidory. Wlej bulion i mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj chwile, po czym dodaj sos sojowy, keczup oraz cukier. Mięso wrzuć na patelnię aż wszystko razem się dobrze i podgrzeje. Można chwilę wszystko poddusić pod przykryciem. Przypraw do smaku solą i pieprzem, polej olejem sezamowym. Rady Podawaj z warzywami i ryżem albo kaszą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.