Gnocchi dyniowe z boczkiem i orzechami

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g puree z dyni
  • 150 g mąki pszennej + do podsypania
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Dodatki

  • 150 g boczku (plastry)
  • garść orzechów włoskich
  • parmezan (do dekoracji)
  • gałązka rozmarynu (do dekoracji)

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Puree z dyni smażymy na patelni przez 20 minut, co jakiś czas mieszamy. Studzimy.



Krok 2

Do ziemniaków dodajemy puree z dyni, obie mąki, ser oraz jajko i żółtko, mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy.



Krok 3

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 4

W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Boczek kroimy na małe kawałki. Podsmażamy go chwilę na patelni.



Krok 5

Do garnka wkładamy partiami kluski i gotujemy od momentu wypłynięcia przez 2-3 minut. Gotowe gnocchi podajemy z boczkiem. Wierzch posypujemy pokrojonymi orzechami oraz startym parmezanem. Możemy także udekorować porcje rozmarynem.



Wskazówki

Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.