Keto mus czekoladowy

Ten przepis jest idealny dla osób na diecie keto! Jest niskowęglowodanowy i bogaty w tłuszcze.

Danie: Deser

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki słodzika w proszku (np. erytrytol lub ksylitol)
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • maliny
  • wiórki czekoladowe
  • lody

Przygotowanie

Krok 1

Schłodzoną śmietankę ubij w dużej misce na sztywno. Kiedy na śmietance zaczną pojawiać się “fale” stopniowo dodawaj kakao i słodzik. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i krótko zmiksuj. Ciągle ubijaj, aż masa nie zgęstnieje, a słodzik się rozpuści. Uważaj, aby nie miksować masy zbyt długo.



Krok 2

Przełóż mus do salaterek. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 min. Mus ma nieco zgęstnieć.



Krok 3

Mus podawaj bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Posyp malinami. Możesz go dodatkowo ozdobić wiórkami czekoladowymi i gałką ulubionych lodów. Smacznego!



Wskazówki

Ilość słodzika możesz dostosować do własnych preferencji smakowych.

Jeśli używasz mrożonych malin pamiętaj, aby najpierw je rozmrozić.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.