Keto mus czekoladowy

Ten przepis jest idealny dla osób na diecie keto! Jest niskowęglowodanowy i bogaty w tłuszcze.

Danie: Deser

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
  • 2 łyżki słodzika w proszku (np. erytrytol lub ksylitol)
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • maliny
  • wiórki czekoladowe
  • lody lub bita śmietana

Przygotowanie

Krok 1

Schłodzoną śmietankę ubij w dużej misce na sztywno. Kiedy na śmietance zaczną pojawiać się “fale” stopniowo dodawaj kakao i słodzik. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i krótko zmiksuj. Ciągle ubijaj, aż masa nie zgęstnieje, a słodzik się rozpuści. Uważaj, aby nie miksować masy zbyt długo.



Krok 2

Przełóż mus do salaterek. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 min. Mus ma nieco zgęstnieć.



Krok 3

Mus podawaj bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Posyp malinami. Możesz go dodatkowo ozdobić wiórkami czekoladowymi i ubitą śmietaną lub gałką ulubionych lodów. Smacznego!



Wskazówki

Ilość słodzika możesz dostosować do własnych preferencji smakowych.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.