Ten przepis na keto zapiekankę jest przepyszny! Kalafior w kremowym sosie serowym to idealne danie obiadowe lub na kolację.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Osusz.
Zagotuj duży garnek lekko osolonej wody. Dodaj kalafior i gotuj go, aż do miękkości, przez ok. 8-10 min. Odcedź, a następnie ułóż kalafior w małym naczyniu żaroodpornym.
W misce wymieszaj mozzarellę, ser, śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Powstałym sosem pokryj kalafior.
Piecz w nagrzanym piekarniku, aż ser będzie złotobrązowy, przez ok. 20-25 minut. Smacznego!
Pamiętaj, aby dobrze doprawić zapiekankę solą i pieprzem, ponieważ w przeciwnym razie smak będzie zbyt mdły.
Do zapiekanki możesz spróbować dodać różne rodzaje serów. Warto wykorzystać te, które akurat zalegają nam w lodówce.
Dodaj komentarz