Keto zapiekanka kalafiorowa

Ten przepis na keto zapiekankę jest przepyszny! Kalafior w kremowym sosie serowym to idealne danie obiadowe lub na kolację.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ główki kalafiora
  • 1 szklanka tartej mozzarelli Mlekpol
  • 1 garść tartego sera Gouda Mlekpol
  • ½ szklanki śmietany Łaciata 18%
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C.



Krok 2

Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Osusz.



Krok 3

Zagotuj duży garnek lekko osolonej wody. Dodaj kalafior i gotuj go, aż do miękkości, przez ok. 8-10 min. Odcedź, a następnie ułóż kalafior w małym naczyniu żaroodpornym.



Krok 4

W misce wymieszaj mozzarellę, ser, śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Powstałym sosem pokryj kalafior.



Krok 5

Piecz w nagrzanym piekarniku, aż ser będzie złotobrązowy, przez ok. 20-25 minut. Smacznego!



Wskazówki

Pamiętaj, aby dobrze doprawić zapiekankę solą i pieprzem, ponieważ w przeciwnym razie smak będzie zbyt mdły.

Do zapiekanki możesz spróbować dodać różne rodzaje serów. Warto wykorzystać te, które akurat zalegają nam w lodówce.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.