Marchew i cukinię obierz oraz pokrój w cienkie słupki. Pieczarki pokrój w plasterki.
W dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy na średnio-wysokim ogniu. Dodaj marchewki, cukinię i pieczarki. Smaż i mieszaj przez 3-5 minut, aż marchewki będą półmiękkie. Dodaj kiełki fasoli, szpinak, wodę, sos sojowy i sos chili. Smaż i mieszaj, aż szpinak zwiędnie. Zdejmij z ognia i utrzymuj ciepło.
W dużej patelni z wysokim bokiem zagotuj wodę na głębokość 5-7 cm. Delikatnie rozbij jajka, jedno po drugim, do małej miski. Delikatnie wlej jajka do wrzącej wody.
Gotuj bez przykrycia przez 3-5 minut, aż białka się zetną, a żółtka zaczną gęstnieć, ale nie będą twarde. Wyjmij jajka za pomocą łyżki cedzakowej.
Podawaj ryż w miseczkach. Na wierzch nałóż warzywa. Skrop olejem sezamowym. Na każdej porcji przed podaniem umieść jajko w koszulce. Smacznego!
Dodaj komentarz