Smażony ryż z warzywami

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia cukinia
  • 1/2 szklanki pieczarek portobello
  • 1 szklanka kiełków fasoli
  • 1 szklanka świeżego szpinaku
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu chili-czosnkowego
  • 4 duże jajka
  • 3 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie

Krok 1

Marchew i cukinię obierz oraz pokrój w cienkie słupki. Pieczarki pokrój w plasterki.



Krok 2

W dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy na średnio-wysokim ogniu. Dodaj marchewki, cukinię i pieczarki. Smaż i mieszaj przez 3-5 minut, aż marchewki będą półmiękkie. Dodaj kiełki fasoli, szpinak, wodę, sos sojowy i sos chili. Smaż i mieszaj, aż szpinak zwiędnie. Zdejmij z ognia i utrzymuj ciepło.



Krok 3

W dużej patelni z wysokim bokiem zagotuj wodę na głębokość 5-7 cm. Delikatnie rozbij jajka, jedno po drugim, do małej miski. Delikatnie wlej jajka do wrzącej wody.



Krok 4

Gotuj bez przykrycia przez 3-5 minut, aż białka się zetną, a żółtka zaczną gęstnieć, ale nie będą twarde. Wyjmij jajka za pomocą łyżki cedzakowej.



Krok 5

Podawaj ryż w miseczkach. Na wierzch nałóż warzywa. Skrop olejem sezamowym. Na każdej porcji przed podaniem umieść jajko w koszulce. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.