Sałatka nicejska to bez wątpienia najbardziej rozpoznawalna sałatka kuchni francuskiej. Jej wykonanie nie wymaga dużo czasu, a całość jest lekkostrawna, więc doskonale sprawdzi się w formie lekkiej kolacji.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugotować też jajka na twardo oraz fasolkę szparagową (około 5 minut).
Posiekać drobno czosnek. Przygotować dressing: w miseczce wymieszać oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę Dijon i czosnek. Posolić i popieprzyć do smaku.
Cebulę pokroić w piórka. Pomidorki koktajlowe i oliwki przekroić na pół.
Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę. Jajka obrać i pokroić na ćwiartki. Fasolkę szparagową przekroić na pół.
W dużej misce umieścić tuńczyka, ziemniaki, jajka, fasolkę szparagową, pomidorki koktajlowe, cebulę, oliwki i anchois.
Sałatę rzymską pokroić lub porwać na mniejsze kawałki. Głębokie talerze wyłożyć liśćmi sałaty i umieścić na nich wymieszane wcześniej składniki. Polać dressingiem i serwować.
Dodaj komentarz