Kakaowa kostka z bitą śmietaną

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 26

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 26

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 35 dag cukru pudru
  • 15 dag masła Łaciate
  • 4 jajka
  • 1 szkl. mleka Łaciate
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5-1 szkl. śmietanki Łaciata 36 %
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie

Krok 1

Masło, 30 dag cukru pudru i kakao utrzeć na gładką masę dodając po 1 żółtku. Ciągle ucierając dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ciepłe mleko. Na końcu dodać sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszki. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 20-30 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu pokroić na kwadraty.



Krok 2

Śmietankę z cukrem waniliowym i pozostałym cukrem pudrem ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego i na każdy kwadrat ciasta wycisnąć stożek ze śmietany.



Wskazówki

Ozdobić według własnego uznania.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.