Klasyczne ciasto z kurczakiem

Odrobina sherry lub białego wina dodaje bogatego smaku pasztetowi z kurczaka, przenosząc to klasyczne, komfortowe jedzenie na zupełnie nowy poziom. Nie da się przejść obojętnie obok tego dania!

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 szklanek pieczonego kurczaka z rożna
  • 1 opakowanie mrożonego groszku i marchewki
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 puszka skondensowanego mleka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 średnie cebule
  • 3 małe łodygi selera
  • ⅓ szklanki masła Łaciate
  • 9 łyżek mąki uniwersalnej
  • ¾ łyżeczki suszonego tymianku
  • ¼ szklanki wytrawnego białego wina
  • ¼ szklanki natki pietruszki
  • mielony czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 200°C.



Krok 2

Ciasto francuskie przełóż do dwóch, głębokich foremek lub naczyń żaroodpornych. Odetnij wystające brzegi i zostaw je na później. Najlepiej odłóż do lodówki, aż do użycia.



Krok 3

W misce połącz bulion z mlekiem skondensowanym. Podgrzej w mikrofali przez ok. 3-4 min.



Krok 4

Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i seler pokrojony w słupki. Smaż, aż do miękkości, przez ok. 5 min.



Krok 5

W rondelku o grubym dnie, na średnim ogniu rozpuść masło. Dodaj mąkę i tymianek, a następnie smaż na złoty kolor, przez ok. 1 min. Wlej gorącą mieszaninę mleka i bulionu, a potem doprowadź do wrzenia. Zmniejsz palnik i kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu, przez ok. 1-2 min. Mieszaj od czasu do czasu. Sos ma zgęstnieć.



Krok 6

Zdejmij sos z ognia. Dodaj wino, sól i pieprz. Wymieszaj. Następnie dodaj cebulę z selerem, posiekanego kurczaka, mrożony groszek oraz marchewkę i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Wymieszaj, aż do połączenia się składników.



Krok 7

Powstałą masę podziel na dwa i przełóż do przygotowanych wcześniej naczyń. Na wierzchu ułóż pozostałe kawałki ciasta francuskiego. Dociśnij krawędzie na brzegach palcami.



Krok 8

Piecz w nagrzanym piekarniku, aż ciasta staną się złotobrązowe, a nadzienie będzie “musujące”, przez ok. 30-35 minut. Smacznego!



Wskazówki

Jeśli wolisz, zamiast wina możesz użyć sherry.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.