Odrobina sherry lub białego wina dodaje bogatego smaku pasztetowi z kurczaka, przenosząc to klasyczne, komfortowe jedzenie na zupełnie nowy poziom. Nie da się przejść obojętnie obok tego dania!
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Piekarnik nagrzej do 200°C.
Ciasto francuskie przełóż do dwóch, głębokich foremek lub naczyń żaroodpornych. Odetnij wystające brzegi i zostaw je na później. Najlepiej odłóż do lodówki, aż do użycia.
W misce połącz bulion z mlekiem skondensowanym. Podgrzej w mikrofali przez ok. 3-4 min.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i seler pokrojony w słupki. Smaż, aż do miękkości, przez ok. 5 min.
W rondelku o grubym dnie, na średnim ogniu rozpuść masło. Dodaj mąkę i tymianek, a następnie smaż na złoty kolor, przez ok. 1 min. Wlej gorącą mieszaninę mleka i bulionu, a potem doprowadź do wrzenia. Zmniejsz palnik i kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu, przez ok. 1-2 min. Mieszaj od czasu do czasu. Sos ma zgęstnieć.
Zdejmij sos z ognia. Dodaj wino, sól i pieprz. Wymieszaj. Następnie dodaj cebulę z selerem, posiekanego kurczaka, mrożony groszek oraz marchewkę i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Wymieszaj, aż do połączenia się składników.
Powstałą masę podziel na dwa i przełóż do przygotowanych wcześniej naczyń. Na wierzchu ułóż pozostałe kawałki ciasta francuskiego. Dociśnij krawędzie na brzegach palcami.
Piecz w nagrzanym piekarniku, aż ciasta staną się złotobrązowe, a nadzienie będzie “musujące”, przez ok. 30-35 minut. Smacznego!
Jeśli wolisz, zamiast wina możesz użyć sherry.
Dodaj komentarz