Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,80 kg ziemniaków
  • Przyprawa gyros
  • Tłuszcz do smażenia
  • 800 g filetu z kurczaka
  • 600 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 łyżka kminku
  • Sól, pieprz
  • Vegeta

Sos serowy:

  • 200 g sera żółtego gouda
  • 1 jajko
  • 250 ml śmietanki Łaciata 18 %
  • płatki chili - szczypta,
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki ugotować na półmiękko, odcedzić, pokroić w plastry.



Krok 2

Filet z kurczaka pokroić w cienkie plastry, posypać przyprawą gyros, dobrze wymieszać, podsmażyć na tłuszczu.



Krok 3

Cebulę obrać, pokroić w półplastry, przesmażyć, z posypaną vegetą.



Krok 4

Pieczarki opłukać, pokroić, dodać do cebuli udusić.



Krok 5

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłożyć warstwę pokrojonych ziemniaków w plastry, posypać kminkiem, solą i pieprzem. Następnie wyłożyć piersi z kurczaka, posypać startym serem, znów warstwa ziemniaków z kminkiem i solą i pieprzem. Wyłożyć na ziemniaki pieczarki z cebulą, resztę piersi z kurczaka, ser starty i ziemniaki oprószone kminkiem solą i pieprzem.




Sos: Śmietanę wylać do miski dodać płatki suszonego chili i suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz jajko i starty ser żółty, dokładnie wymieszać. Polać sosem zapiekankę, wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stop. Na około 40 minut. Podawać na gorąco polane keczupem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.